Vad innebär en skuld hos Kronofogden?

skuld hos kronofogden

Som många vet kan man idag hos vissa långivare få lån trots att man har en betalningsanmärkning. De allra flesta av dessa långivare godkänner dock inte att man har en skuld hos Kronofogden. Så vad är egentligen skillnaden mellan en skuld hos Kronofogden och en betalningsanmärkning? Detta ska vi försöka förklara här.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett tecken på att man haft en skuld som man inte betalat, som skickats vidare till Kronofogden. De ska sedan besluta att man faktiskt är skyldig att betala denna skuld. ”Pricken” i ditt register innebär att du inte betalat denna skuld i tid, men kvarstår i 3 år efter att skulden betalats, även om du inte har den kvar.



Vad är en skuld hos Kronofogden?

En skuld hos Kronofogden innebär dock att en skuld skickats vidare dit, samt att man ansetts vara skyldig att betala denna skuld, men att man fortfarande inte betalat skulden. Denna mer allvarliga ”prick” i Kronofogdens register ligger kvar tills att skulden är betald.

Varför anses då en skuld hos Kronofogden vara mer allvarlig?

En del långivare anser att alla kan göra fel, så en betalningsanmärkning för en skuld som man redan justerat är inte så farlig. Att skulden finns kvar hos Kronofogden anses dock innebära att man fortfarande inte haft möjlighet att betala skulden, på grund av svag ekonomi, eller att man är en så pass dålig betalare att man ändå inte gjort detta, fast man haft möjlighet till det rent ekonomiskt. Båda alternativen ses som mycket negativa.

Har du en skuld hos Kronofogden är det därför inte så sannolikt att du kan få ta lån som situationen ser ut just nu. Det bästa du kan göra är därför att betala din skuld, då kommer du ”endast” att ha en betalningsanmärkning när skulden är borta, och då kan det vara möjligt för dig att få lån igen.

Prick hos Kronofogden

Prick hos Kronofogden

Att få en ”prick hos Kronofogden” innebär att man kommer ha svårare att få lån. Det kan också innebära att det blir svårare att söka bostad och/eller teckna olika abonnemang som exempelvis ett telefonabonnemang. När man ska ansöka om ett lån så tar ofta långivaren en så kallad kreditupplysning, och med hjälp av den kan långivaren se om man har eventuella skulder och/eller ”prickar”. Det vill säga har personen haft skulder tidigare som inte är betalda får personen i fråga en ”prick” på sig, också kallat anmärkning. En anmärkning är synlig i tre år från att man fått den, det innebär alltså att kredit – och långivare kan se anmärkningen i tre år på kreditupplysningen. De kommer då med största sannolikhet neka en låneansökan eftersom de har svårt att lita på att personen i fråga kommer kunna betala tillbaka lånet.

Att ansöka om bostad när man har en anmärkning

När man ska ansöka om en bostad kan även hyresvärden vilja ta en kreditupplysning eftersom de vill försäkra sig om att den eventuella hyresgästen har möjlighet att betala hyran varje månad. På kreditupplysningen kan hyresvärden se vad personen i fråga har för inkomst, men också om den har prickar och/eller skulder. På så sätt kan hyresvärden överväga om den vill hyra ut bostaden eller inte. I många fall kan hyresvärden neka att hyra ut bostaden till en person med ”prickar”. Det finns dock hyresvärdar som kan hyra ut bostaden trots att man har anmärkningar eftersom de gör en individuell bedömning. De ser till vilken inkomst man har och inte tidigare skulder och eventuella ”prickar”.

Teckna abonnemang

Det finns många abonnemangsformer att teckna i dagsläget. Även detta kan bli svårt om man har ”prickar” i registret, av samma anledning som skrivet ovan. Operatörerna vill också försäkra sig om att de ska få betalt för den tjänst de levererar. Har man då ”prickar” sedan innan kan det bli svårt för leverantörerna att få tilltro för personen i fråga och därmed neka tecknande av abonnemang hos dem. Alla behöver nödvändigtvis inte neka, men det är väldigt troligt att dem gör det. Det beror dock på vad man har för inkomst även i detta fall.

Hur får man en prick på sig?

Om man har tagit ett lån men inte haft möjlighet att betala tillbaka det kan det resultera i att man får en så kallad ”prick”. Det kallas också för anmärkning. Man behöver nödvändigtvis inte alltid få en anmärkning. Det beror helt på hur man löste situationen med långivaren eftersom det är långivaren som beslutar om de ska driva in skulden med hjälp av Kronofogdemyndigheten. Men om man kommit överens med långivaren om exempelvis en avbetalningsplan och håller sig till den behöver det inte leda till att man får en ”prick” på sig. Har man däremot inte kommit överens med långivaren eller helt enkelt inte tagit tag i situationen så leder det till att man får en ”prick”. Pricken kommer sedan ligga i kreditupplysningen i tre år från det datum den är utfärdad.